Barion Pixel

Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

 

 

A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. 

 

 

Adatkezelési tájékoztató

Termékeink

Mosódió kisokos

A mosódió a szappanfa (Sapindus mukorossi) termése, barnás színű héját évszázadok óta használják tisztításra

A kemény termésburok nagy arányban tartalmaz szaponint, amely kitűnő tisztítóhatással rendelkezik, remekül elbánik a hétköznapi szennyeződésekkel . A mosódió héjából víz hatására kioldódik a szaponin és a víz habzani kezd, akár csak a szappanoktól vagy a szintetikus mosószerektől.

Előnye azonban, hogy 100%-ban természetes, lebomló anyag, az ára is kedvező, viszont ugyanolyan hatékonysággal használható, mint a bolti mosószerek. Ezeket a jó tulajdonságokat felismerve manapság egyre szélesebb körben használják fel, például mosó-, mosogatószerekben, egyéb háztartási tisztítószerekben vagy akár biokozmetikumokban.

A mosódió mentes mindenféle allergénektől, mosáshoz allergiások és a különféle bőrbetegségekben (ekcéma, neurodermitis) szenvedők is választhatják, mert nem idéz elő bőrirritációt. Babaruhák mosásához is kitűnő választás, nem fogja allergizálni kisgyermekünk bőrét.

Hogyan használjam a mosódiót?

Első alkalommal a növény még ragadós és fényes, ne ijedjünk meg. A csomagban magozott, nagyrészt egészben maradt terméshéjak találhatóak, készen a mosásra. Egy adag ruha kimosásához nem kell több 7-8 diófejnél. Ezeket tegyük egy kis vászontasakba majd dobjuk be a ruhák közé. A mosódió a mosás egész ideje alatt a ruhák között maradhat, mivel az öblítés alatt használt hideg víz nem old ki szappant belőle. Ezután még kétszer-háromszor felhasználható marad a tasak tartalma.

Fehér ruhákhoz is használhatom?

Igen, a fehér ruhát is lehet mosódióval mosni, bár hogy megőrizzék fehérségüket, érdemes 1-2 evőkanál sütőport vagy mosószódát, illetve 2 evőkanál aktív oxigénes fehérítőt a mosószer adagolóba tenni. Ezek nálunk mind beszerezhetőek.

A mosódiót azonban a 100%-os gyapjú és a hernyóselyem ruhák mosásához ne használjuk.

Mit kezdjek a makacs foltokkal?

A makacsabb foltokat (ahogy a hagyományos mosóporral történő mosás esetén is) előkezelni kell a gépi mosás előtt. Kenjünk a foltra vízzel pasztásított aktív oxigénes fehérítőt, dörzsöljük az anyagba és hagyjuk hatni egy pár óráig, a paszta enyhén pezsegni kezd majd a folton. Ha szükséges ezután dörzsöljük még egy kicsit, és mehet is a ruha a gépbe. Fontos, hogy az aktív oxigénes fehérítő csak szerves foltokra alkalmazható (ételmaradék, olaj, vér), viszont azokat nagyon látványosan eltünteti.

Hogyan öblítsek, ha mosódiót használok?

Mivel a mosódió rendkívül hatékonyan semlegesíti a szagokat, ezért nem is kell feltétlenül öblítőt használnunk. 

Ha viszont illatos ruhákat szeretnél, és az összes felesleges szintetikus anyagot és adalékot el szeretnéd felejteni, használj öblítésre mosóparfümöt (ezekből sokféle illat kapható) vagy a szokásos öblítőből az eddigi adag felét.

A mosódió lúgossá teszi, tehát lágyítja a vizet, így a ruhák puhábbak is lesznek, de tehetünk még 1 dl ecetet vagy citromlevet a mosóparfüm mellé. Az ecetszagtól nem kell tartanunk, a ruhákból elszáll, ha nem visszük túlzásba a mennyiséget.

Mit csináljak a használt mosódió héjakkal?

Ha 40°-on mosol, a héjakat 3-szor is felhasználhatod (ha magasabb hőfokon, akkor 2-szer), ha kifogyott a mosódió szappantartalma, a héj elvékonyodik és száraz lesz.

Azonban ezután sem kell rögtön kidobni, forralás hatására még kioldódik belőle némi hatóanyag. Forralj fel egy nagy maroknyit 1 liter vízben, ezzel utána takaríthatsz a lakásban sokféle felületen, felmosó víznek is jó.  

Ha már tényleg mindent kinyertünk belőle, kidobhatjuk a szemetesbe vagy akár a komposztba is.

Egyébként a mosódiót bármeddig eltarthatjuk, minőségét korlátlan ideig megőrzi, régi terméseket is nyugodtan felhasználhatsz.

Tartalomhoz tartozó címkék: környezetbarát háztartás