Az oldal használatával elfogadod a cookie-k használatát Adatkezelési tájékoztató Elfogadom, bezárom
Termékek Menü
0

Szappankészítés lépésről lépésre

Első szappan készítése: nagyon ajánljuk, hogy az első szappan elkészítése előtt látogass el egy szappankészítő tanfolyamra, ahol megtanulhatod az olajak és a lúg viselkedését, megtanulhatod a biztonsági és alapvető szappankészítési szabályokat, ezek nagyon fontosak ahhoz, hogy örömödet leld a szappankészítésben és ne végződjön kudarccal vagy balesettel az első próbálkozásod! A lúggal való munka nem gyerekjáték!!!

Hideg eljárásos szappankészítés: zsiradékokat elegyítünk megfelelő, azonos hőmérsékleten az elkészített lúgoldattal, majd elindul a  szaponifikáció kémiai reakciója. A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni használat előtt. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum!

Milyen eszközök szükségesek a szappankészítéshez?

  • védőfelszerelések (gumikesztyű, régi ing vagy köpeny, védőszemüveg)
  • mérleg (legalább grammpontosságúra lesz szükség)
  • fedeles lúgoldó edény a lúgoldatnak
  • nagy főzőpohár vagy rozsdamentes fazék
  • műanyag keverőkanál
  • szappanöntőforma (szilikon vagy fa, de lehet tejesdoboz is:))
  • sütőpapír
  • laborhőmérő
  • botmixer, melyet csak erre a célra használunk

Milyen alapanyagok szükségesek a szappankészítéshez?

  • növényi zsiradékok, olajak
  • desztillált víz
  • lúg (nátrium.hidroxid)
  • színezékek(opcionális)
  • illóolaj(ok)  (opcionális)

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

  • vegyünk elő minden hozzávalót, hogy kéznél legyen
  • válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!
  • terítsünk ki nagy újságpapírokat az asztalra
  • zárjuk el a kutyát és a gyereket!
  • mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba, lúgoldó edénybe! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.
  • mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!
  • helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen
  • amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!
  • öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk. csak addig kevergessük, amíg a szappan nem kezd „írni”, a lecsöppenő massza egy pillanatra megáll a massza tetején, nem merül el rögtön
  • ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz
  • a színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz
  • 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.

 

Receptekért katt ide>>

 

(A szappankészítés leírásának forrása: illatoszappan.hu... szeretjük és köszönjük)

Tartalomhoz tartozó címkék: receptek praktikák