Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

 

 

A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. 

 

 

Adatkezelési tájékoztató

Termékeink

Szúnyog ellen citromfű

Balatoni nyaralás, esti grillezés, horgászat a Duna partján, hétvégi túra a hegyekben...

Mi a közös a fentiekben? Ugyanaz, ami közös minden nyári estében, amit a szabadban töltünk. A szúnyogok. Amilyen apró rovarok, olyan nagy bosszúságot tudnak okozni, főleg ha kisgyermeket kell meggyőzni róla, hogy a csípés véresre vakarása nem a legjobb megoldás.

Természetes szúnyogriasztó

Idén különösen sok szúnyogra számíthatunk, az árvizek után visszamaradó mocsaras, pocsolyás területek kedveznek a szaporulatnak. Persze általános igazság, hogy vízpartok, nedves területek mellett több a szúnyog, de a tavaktól távol, lakásunk falai közt sem vagyunk biztonságban az apró vérszívóktól, amik gond nélkül betalálnak a függöny szárnyai között és ezzel éjszakába nyúló vadászat veszi kezdetét.

Kit csíp a szúnyog?

Mivel a szúnyogok egyaránt figyelik a vizuális, a hőmérsékleti és a szagi ingereket, ezért jobban csípik azt, aki fehérben van, magasabb a testhőmérséklete vagy erősebben izzad. Így a szabadban sportolók is nagyobb veszélyben vannak, mivel a kibocsátott szén-dioxid (amire a szúnyogok különösen jönnek - lásd a szúnyogcsapdát lejjebb) és az izzadságszag is vonzza a szúnyogokat. Célpontok még például a kismamák is, akiknek terhesség alatt magasabb a testhőmérsékletük vagy a kisgyerekek, akik mozgékonyabbak, sokat futkároznak.


Az első, amit tehetünk, a fizikai védekezés. Használjunk szúnyoghálót vagy függönyözzük be a szobát alaposan. Ha a szabadban töltjük az estét, öltözzünk fel rendesen, vastag ruhán nehezen csípnek át a szúnyogok. Ezek a módszerek az egyetlenek, amiket alkalmazhatunk, ha például három hónapos vagy annál kisebb gyermekünk van, mivel őket nem kenhetjük szúnyogirtó készítményekkel. Hogy őket védjük, használjunk tüllhálót a babakocsin vagy a kiságy felett és öltöztessük fel őket rendesen.

Hogyan védekezhetünk?

A kémiai szúnyogirtó sprayket könnyű leizzadni és a kismamáknak ellenjavallt a használatuk a dietil-toluamid (DEET) tartalom miatt, aminek hatását sok éve vizsgálják. Szembe kerülve vagy lenyelve a szer egyértelműen káros az emberre, ezért ha kisgyermeke van vagy inkább a természetes megoldások híve, sok más bevált módszert alkalmazhatunk.

Virágok, illóolajok

A szúnyogok nem szeretik néhány virág illatát, használjuk ezeket ellenük. Ilyen növények például a citrom, a citronella, a citromfű, a levendula, a macskamenta és az eukaliptusz. Ültessük ezeket a terasz köré, például a citromfüvet, ami igénytelen, semleges, könnyen tartható növény. Ha cserépbe ültetjük, csak az ablakunkba kell rakni a nyári estéken.

Használhatjuk illóolajukat is, cseppentsünk párologtatóba. Alkoholban feloldva az illóolajokat légtérbe is permetezhetjük. Ha közvetlenül magunkat akarjuk védeni, tegyünk pár cseppet a testápolónkba vagy kedvenc krémünkbe, mielőtt azt magunkra kenjük. Így elfelejthetjük a szúnyogirtó sprayk bűzét és az illóolajat leizzadni sem olyan könnyű. Feloldhatjuk kókusz- vagy mandulaolajban is, de önmagában csak bőrpróba után használjuk.

Néhányan a szójaolajra vagy a neem-mag olajra ( neemolaj ) esküsznek, ezek a szakvélemény szerint vannak olyan hatásosak, mint a DEET tartalmú szerek. Ezeket is oldjuk valamilyen krémben.

Dörzsölhetjük még diófalevéllel a bőrünket, bár ez nyilvánvalóan nem olyan kompakt megoldás, mint a krémek.

A kertben

A virágültetésen kívül tehetünk még néhány előkészületet. Igyekezzünk felszárítani, elseperni a pocsolyákat, ugyanis azok vonzzák a rovarokat. Vágjuk rövidre a füvet, a hosszú fű szintén jó terep a szúnyogoknak. Sokaknak lehet táboros tapasztalat, hogy ha a kertben nagy tűz körül beszélgetünk, az is sikeresen távol tartja a vérszívókat.

Csípés kezelésére

Sokan azt mondják, a legjobb gyógymód a szúnyogcsípésre az, ha nem veszünk róla tudomást. Ezt talán csak mondani könnyű, ezért vegyünk sorra néhány praktikát. Bár patikákban rengeteg féle készítményt lehet kapni, először válasszuk a legegyszerűbb megoldást: borogatás. Persze ha allergiás reakciónk van, orvosi készítményre lesz szükségünk, de egy jégkockával átdörzsölve érzésteleníthetjük, csillapíthatjuk a viszketést és általában mire az visszatérne, elfeledkezünk róla. Ha borogatást készítünk, tegyünk a vízbe egy kevés ecetet, ez segít elmulasztani a viszketést.

A sokak által hangoztatott nyálazás is azért lehet megoldás, mert hűsíti a bőrfelületet. Ilyen alapon működik a mentolos bedörzsölés is, ezért raknak sokan fogkrémet a csípésre. Megoldás lehet még, ha teafaolajjal vagy levendulaolajjal dörzsöljük.

De a viszketésre talán mégiscsak az a legjobb módszer, ha nem hagyjuk, hogy megcsípjenek, erre itt van néhány könnyen elkészíthető recept természetes összetevőkből.

 

Szúnyogcsapda

Ehhez egy műanyag palackra lesz szükség, cukorra, vízre, és élesztőre. Levágjuk a palack tetejét (ne dobjuk el, még szükségünk lesz rá), az aljába forró vízzel kevert cukrot teszünk, majd élesztőt teszünk hozzá, hogy szén-dioxidot termeljen!

A levágott palacktetőt fordítsuk és rögzítsük tölcsért képezve vissza a palack aljába, ott fognak majd bemenni a szén-dioxid után a szúnyogok, kitalálni azonban már nem fognak. 

Keress valami jó helyet a bio szúnyogcsapdának és várd a csodát! 

forrás: minelli.hu/szunyogirtas-hazilag-termeszetesen/#sthash.EBfzyoeq.dpuf

 

Szúnyogriasztó spray

Hozzávalók

  • 1 dl alkohol (70 %-os gyógyyszertári) ha nem lehet beszerezni a vodka ugyanúgy megteszi elég egy olcsó árut keresni
  • 30 csepp citromos eukaliptusz olaj
  • 30 csepp citromfű olaj
  • 30 csepp levendula olaj
  • 5 dl desztillált víz

Elkészítés

Az alkoholban feloldjuk az illóolajokat. A keveréket egy sötét üvegbe tesszük, és jól felrázzuk. Amíg nem keverjük be vízzel, ez az alkoholos oldat sokáig eláll. Amikor szükségünk van rá, ebből az oldatból öntünk egy szórófejes flakonba egy kicsit, és felhígítjuk desztillált vízzel. Kb. 1:5 arányban csináltam, de lehet benne több a víz. Jól rázzuk össze, és a biztonság kedvéért minden használat előtt még egyszer. Ha irritálja a bőrünket bármikor hígíthatjuk még vízzel.   

Tartalomhoz tartozó címkék: praktikák receptek