Első szappan készítése: nagyon ajánljuk, hogy az első szappan elkészítése előtt látogass el egy szappankészítő tanfolyamra, ahol megtanulhatod az olajak és a lúg viselkedését, megtanulhatod a biztonsági és alapvető szappankészítési szabályokat, ezek nagyon fontosak ahhoz, hogy örömödet leld a szappankészítésben és ne végződjön kudarccal vagy balesettel az első próbálkozásod! A lúggal való munka nem gyerekjáték!!!
Hideg eljárásos szappankészítés: zsiradékokat elegyítünk megfelelő, azonos hőmérsékleten az elkészített lúgoldattal, majd elindul a szaponifikáció kémiai reakciója. A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni használat előtt. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum!
Milyen eszközök szükségesek a szappankészítéshez?
- védőfelszerelések (gumikesztyű, régi ing vagy köpeny, védőszemüveg)
- mérleg (legalább grammpontosságúra lesz szükség)
- fedeles lúgoldó edény a lúgoldatnak
- nagy főzőpohár vagy rozsdamentes fazék
- műanyag keverőkanál
- szappanöntőforma (szilikon vagy fa, de lehet tejesdoboz is:))
- sütőpapír
- laborhőmérő
- botmixer, melyet csak erre a célra használunk
Milyen alapanyagok szükségesek a szappankészítéshez?
- növényi zsiradékok, olajak
- desztillált víz
- lúg (nátrium-hidroxid)
- színezékek(opcionális)
- illóolaj(ok) (opcionális)
A hidegeljárásos szappankészítés lépései:
- vegyünk elő minden hozzávalót, hogy kéznél legyen
- válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!
- terítsünk ki nagy újságpapírokat az asztalra
- zárjuk el a kutyát és a gyereket!
- mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba, lúgoldó edénybe! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.
- mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!
- helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen
- amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!
- öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk. csak addig kevergessük, amíg a szappan nem kezd „írni”, a lecsöppenő massza egy pillanatra megáll a massza tetején, nem merül el rögtön
- ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz
- a színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. Azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz
- 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.
(A szappankészítés leírásának forrása: illatosszappan.hu... szeretjük és köszönjük)