Barion Pixel

Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

 

 

A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. 

 

 

Adatkezelési tájékoztató

Termékeink

Mogyorós, földes illatú szappan

⇒ Nyomtatóbarát verzió letöltése

Milyen alapanyagok szükségesek a szappankészítéshez?

  • növényi zsiradékok, olajak
  • desztillált víz
  • lúg (nátrium.hidroxid)
  • színezékek (opcionális)
  • illóolaj(ok) (opcionális)

Hozzávalók ehhez a szappanhoz:

Elkészítés

Ez a szappan hideg eljárással készül: tehát zsiradékokat elegyítünk állandó hőmérsékleten az elkészített lúgoldattal, majd elindul a szaponifikáció kémiai reakciója. A szappanmassza kitöltése és szilárdulása után a szappanokat több hétig kell érlelni használat előtt. Maga a szaponifikáció 24-48 óra alatt teljesen lezajlik, a többi idő ahhoz kell, hogy a víz elpárologjon a szappanból. Minél több időt hagyunk a szappannak az érésre, annál jobb minőségű szappant kapunk: 4 hét a minimum!

Milyen eszközök szükségesek a szappankészítéshez?

  • védőfelszerelések (gumikesztyű, régi ing vagy köpeny, védőszemüveg)
  • mérleg (legalább grammpontosságúra lesz szükség)
  • fedeles lúgoldó edény a lúgoldatnak
  • nagy főzőpohár vagy rozsdamentes fazék
  • műanyag keverőkanál
  • szappanöntőforma (szilikon vagy fa, de lehet tejesdoboz is:))
  • sütőpapír
  • laborhőmérő
  • botmixer, melyet csak erre a célra használunk

A hidegeljárásos szappankészítés lépései:

  • Vegyünk elő minden hozzávalót, hogy kéznél legyen.
  • Válasszunk egy jól szellőztethető helyiséget, ahol el akarjuk készíteni a szappant! Vegyük fel a védőszemüveget és védőkesztyűt! Használjunk hosszú ujjú védőruházatot és védőköpenyt is!
  • Terítsünk ki nagy újságpapírokat az asztalra.
  • Zárjuk el a kutyát és a gyereket!
  • Mérjük ki a desztillált vizet egy hőálló, nem törhető, tetővel rendelkező tartóba, lúgoldó edénybe! Ehhez fogjuk a lúgot hozzátölteni. Alumíniumot nem használhatunk, mert az reakcióba lép a lúggal.
  • Mérjük ki a lúgot, és óvatosan kevergetve adjuk hozzá a desztillált vízhez! MINDIG A LÚGOT ADJUK A VÍZHEZ, ELLENKEZŐ ESETBEN A KEVERÉK KIFRÖCCSENHET! Vigyázzunk, hogy a keletkező gőzöket ne lélegezzük be!
  • Helyezzük a tartóra az fedelet! Egy heves exoterm reakció fog lezajlani, ami felmelegíti az elegyet. Helyezzük a tartót hideg vizes fürdőbe, hogy lehűljön. Ha eléri a kb. 40 fokot, akkor fogjuk hozzáadni az olajokhoz. Az eljárás lényege, hogy az olajkeverék és a lúgoldat egyforma hőmérsékletű legyen.
  • Amíg a lúgos víz hűl, olvasszuk fel a szilárd zsírokat, és adjuk hozzá az olajokat. Ha csak folyékony olajat használunk a szappanhoz, akkor melegítsük fel az olajokat, hogy az olajkeverék is elérje a 40 fokot. Vegyük le a tűzhelyről!
  • Öntsük át a lúgot a zsiradékhoz! NEM FORDÍTVA! Kevergessük, míg puding állagú nem lesz! Ezt az állapotot nevezzük "trace" állapotnak. Rásegíthetünk botmixer használatával, így gyorsabban elkészülünk. csak addig kevergessük, amíg a szappan nem kezd „írni”, a lecsöppenő massza egy pillanatra megáll a massza tetején, nem merül el rögtön.
  • Ebben a stádiumban lehet a színező-, illetve illatanyagokat hozzáadni a szappanunkhoz (ha előbb keverjük bele, a színezők megváltoztatják színüket, az illatolajok pedig elillanak).
  • A színezett, illatosított szappanmasszát töltsük ki formába, takarjuk be, és ne is nézzünk rá 24 órán keresztül, amíg a szappan megkeményedik. Ekkor még tart a szaponifikáció. A formát azért kell betakarni, hogy a szappan lassan hűljön le. Ellenkező esetben a szappan "megfázik", és törékeny lesz.
  • 24 óra múlva vágjuk fel, és hagyjuk még érni sötét, de jól szellőző helyen 4 héten keresztül. Ez alatt minden víz eltávozik a szappanból, és tökéletes lesz az állaga.
Tartalomhoz tartozó címkék: receptek