Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

 

 

A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. 

 

 

Adatkezelési tájékoztató

Termékeink

Egy kezdő kencés tapasztalatai

Pár hónappal ezelőtt olyan világba csöppentem, amelyről eddig csak nagyon keveset tudtam. Vásároltam a hiperekben és a drogériákban a szebbnél szebb csomagolású arckrémeket, kenegettem a jobbnál jobb illatú kézkrémeket magamra, imádtam az ajakápolóm púder illatát, melyet egy közkedvelt cég gyárt. De valami nem stimmelt. Folyton azon gondolkodtam, hogy mi kerülhet 3-4 ezer forintba egy 15 ml-es jobb minőségű arckrémben? Kipróbáltam sokfélét, tesztelve az arcomat és a pénztárcámat. Aztán egyszer csak elegem lett. Elegem lett a reklámokból, és a pénztárcám nyitogatásából.

 
Két hete eljutottam életem első kencés tanfolyamára, a Kencelaborba, ahol az alapoktól megtanulhattam a kencézés első lépéseit. A tanfolyamot Radnainé Kriszti és Fábián Attila tartotta és a közel három órás elfoglaltságunk alatt bőven kaptam elméleti és gyakorlati oktatást Tőlük. Bevallom először féltem attól, hogy elmenjek és kutyulgassak, hiszen menyivel egyszerűbb csak leemelni a polcról a terméket – kiszolgálják az ízlésünket – mint ott állni és órákig kavargatni valamit, amihez ráadásul Nekünk kell az alapanyagokat beszerezni. (A tanfolyam végére egészen más lett a véleményem, de erről később).

A kezdő lépések

Az első megszeppent percek után elfoglaltam negyedmagammal a labor kencézésre fenntartott asztalait és megszemléltem ennek a csodás világnak az alapeszközeit, amivel a „csodákat” keverhetem majd. Főzőpohár és üveg keverőbot, na meg a precíziós mérleg – eddig ezek Nekem teljesen idegen eszközök voltak. A tanfolyam nélkül simán összekutyultam volna otthon egy műanyag pohárban az alapanyagokat egy sima kiskanállal. Persze csodálkoztam volna utána, hogy miért robban fel a konyhám.

Az első egy órás elméleti előadás nagyon részletgazdag összefoglalást adott az alapokról, mit-hogyan-mivel, és külön kitért a tananyag az otthoni biztonság és higiénikus kencézés kérdéseire is.

Első lecke: masszázsolaj

Már nagyon vártam, hogy végre hozzákezdjünk a kotyvasztáshoz, mert az első dolog, amit összekutyultunk, az egy szuper masszázsolaj volt. Kaptunk egy receptleírást az összetevőkről és azok arányáról, amit össze kellett kevernünk a főzőpohárban.

Eddig az olajokról legfeljebb a sütés vagy a saláta jutott eszembe, de megismerkedve a mandulaolajjal vagy az argán olajjal már látom, hogy milyen sokrétű a felhasználása egy-egy olajnak. Például a mandulaolaj a bőr egyik leghatékonyabb védelmező olaja, melynek magas a linolsav- és olajsav tartalma. Az argánolajtól pedig a bőröm hidratált és feszes lesz, segítségével csökkennek a ráncaim, hajam selymes és lágy textúrájúvá válik, töredező körmeim megerősödnek.

Az olajkeverés végén választhattunk illóolajat, amivel a masszázsolajunkat illatosítottuk. Én a kubeba illatot választottam, mert ez az illat frissítő, stimuláló, de egyben ellazító tulajdonsága enyhíti a fáradtságot, a letargikus pszichológiai állapotot.  Jó idegrendszeri tonizáló szer, ezért enyhe fokú depresszió, idegesség, aggódás és stressz esetén használhatjuk. A kubeba illóolaj felemelő, lelkesítő hatású antidepresszáns. Úgy gondoltam, hogy egy masszázsolajhoz ez az ideális illat. (És nem is csalódtam benne. Otthon csatasorba állítottam, és a gyenge masszázstudásom ellenére sikere volt a „kezelésnek”).

Második lecke: ajakápoló

Ezután következett a nagy kedvencem, az ajakápoló elkészítése. Szintén kaptunk egy szuper receptet, ami alapján összeállítottam a shea- és kakaóvajas, vanília illatú és mica porral színezett saját ajakápolómat. Összefőzni nem volt bonyolult, én mégis úgy álltam a rezsó és a főzőpoharam felett, mint hetedikben háztartástan órán az első tejbegrízem főzésénél. Izgultam és csodáltam, ahogy az anyagok elolvadnak és összekeverednek (mint kiderült számomra, erre jó a keverőbot).

Az állaga és a natúr illata is elvarázsolt, ám az illóolaj belekeverése után még vonzóbb lett és dermedés után azonnal kipróbáltam – és azóta sem tudok leállni róla. Ebben a hideg időben eddig folyton kirepedt és kiszáradt a szám, hiába használtam a szuper gyártók termékeit. Ezzel a kencével viszont elég napi egyszer bekennem és csodásan puha ajkaim vannak egész nap. Persze az illata és színezete miatt bevallom azért még délután is kenek belőle a számra.

Az Ökokuckó kedvenc ajakápoló receptje >

Az olajos és vizes fázis barátsága

A legnagyobb próbatétel elé a shea vajas kéz- és testápoló kence készítése állított. Itt már nagy mennyiségben készítettük a kencét és előkerült a kézi turmixgép is valamint egy még hatalmasabb főzőpohár. Ez a vaj is eddig idegen volt Nekem, de megtudtam, a sheavajjal hatékonyan vehetem fel a küzdelmet az ekcémával szemben, kiválóan és hosszan hidratálja érzékeny, problémás bőrömet. A sheavaj hatása hosszantartó, mélyen hidratál, miközben megszünteti bőrproblémáimat. Tudtam, hogy ezt Nekem találták fel.

Ebben a receptben már több fázis volt, nagyon figyeltem és mértem a pontos adagokat, a hőmérsékletet, számoltam és jegyzeteltem. A turmixolás végén jött egy hosszabb keverőfázis, amely alatt gyakorlatilag végleges formát vett fel a főzetem illetve ebben az esetben már a krémem. Csodás dolog látni, ahogy a kezem alatt egyszer csak kialakul a krém. Finom, selymes textúrája lett és az illata! Nem kevertem bele illóolajat, mert annyira finom, natúr lett maga a keverék is, hogy nem volt kedvem „rontani” rajta.

A tanfolyam alatt végig ellátott minket Kriszti és Attila nagyon jó praktikákkal és szakmai tanácsokkal. A tanfolyam végén minden elkészített kencét hazavihettünk, melyeket azóta is előszeretettel használok itthon.

Sohase mondd, hogy soha – de soha többé bolti krémek! A tiszta és jó minőségű alapanyagokat könnyedén be lehet szerezni és a kencék összeállítása sem tart órákig. Ha mégis, akkor azt nagyon élvezem, hiszen saját és minden káros alapanyagtól és marketingpénztől mentes kozmetikai alaptermékeket tudok létrehozni.

A csoda és a megoldás a kezünkben van.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír natúr kozmetikum