Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

 

 

A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. 

 

 

Adatkezelési tájékoztató

Termékeink

Gyakran feltett kérdések Laica termékekkel kapcsolatban

Mit is csinál a Laica vízszűrőbetét?

A szűrőbetét a kulcs elem a szűrőrendszerben. A csapvíz fogyasztása biztonságos, habár az állaga és íze változó lehet, függően a terület vízszolgáltatója által biztosított minőségtől. A Laica vízszűrő használatával a nemkívánatos összetevők sikeresen csökkenthetők, ezáltal kellemes állagú és ízű vizet eredményez.

Miért van a szűrőbetétnek 30 napos lejárati ideje?

Azért, mert a ioncserélő gyanta és az aktív szén egy idő után telítetté válik, emiatt a szűrés hatékonysága és a víz minősége romolhat (hasonlítható a  törölközőhöz, amely minél vizesebb, annál kevésbé hatékony), valamint a labortesztek alapján a baktériumnövekedés-gátlás a 30 napos periódus alatt a leghatékonyabb.

Mikor kell a szűrőbetétet cserélni?

A cserélhető szűrő élettertama függ attól, hogy milyen a lokális vízművek által szolgáltatott víz minősége. Labortóriumi tesztek alapján a leghatékonyabb a szűrő, amíg el nem éri a kb. 150 liter szűrést, ill. a 30 napot. A Laica vízszűrő rendszer élettartam kijelző emlékezteti a használót, amikor a szűrőbetét megérett a cserére, biztosítva ezzel a leghatékonyabb és biztonságosabb működést.

A szűrő eltávolítja a fontos ásványi anyagokat?

Nem, a szűrő csak a vízkőlerakódásért felelős, változó keménységet okozó mészkövet távolítja el. Nem távolítja el a fontos ásványi anyagokat a vízből. Ugyan csökkenti az ioncserélő gyanta a magnézium és kálcium szintjét, de nem szűri ki teljesen őket, ellentétben a fordított ozmózis elvén működő szűrőkkel.

Milyen típusú keménységgel jellemezhetjük a csapvizet és melyik csökkentése befolyásolja a szükséges tápanyag bevitelt?

A vizet kétféle keménységgel jellemezhetjük: a változó keménységgel, ill. az állandó keménységgel. A változó keménység (mészkő) befolyásolja a víz ízét és állagát, ez okozza a vízkövesedést a vízforralókban, kávéfőzökben, stb. Az állandó keménység tartalmazza a fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket, amelyek szükségesek az egészséges tápanyagbevitel szemszögéből. A vízszűrő kizárólag a változó (rossz) keménységet csökkenti. A vízkeménység összehasonlítható a koleszterinnel. Van a rossz koleszterin, amit csökkenteni kell, amennyiben meghalad egy bizonyos értéket, és van a jó koleszterin (hdl) amely harmonizál az egészséggel.

Higéniailag hogyan van védve a szűrőfilter?

Az aktív szén a szűrőházban impregnálva van kis mennyiségű ezüsttel, ez megvédi a baktériumok növekedésétől a szűrő életartama alatt (150L vagy 30 nap).

Miért ajánlatos a kancsóban leszűrt vizet a hűtőben tartani?

A legtöbb folyadékot és ételt ajánlatos a hűtőben tartani. A tejet, juice-t, vagy palackozott vizet általában a hűtőben tartjuk miután felnyitottuk, a minőségének és a frissességének fenntartása érdekében.

Miért kizárólag csapvizet szabad használni a vízszűrőben?

A vízszűrő rendszer nem távolítja el valamennyi baktériumot és toxint (pl szalmonellát) amelyek akár megtalálhatók a nem iható vizekben. Kizárólag a hatóságilag kezelt csapvíz (amely folyamatosan kontrollált és tesztelt a biztonság érdekében) használható a vízszűrő kancsóhoz. A szűrő kizárólag azokat az összetevőket távolítja el, amelyre tervezve és gyártva lett. Hasonlóan a gyógyszerekhez, amelyeknél csak arra a betegségre van befolyása, amire tervezték.

Miért van a szűrő sterilizálva?

A szűrő sterilizálva van, ez által biztosítva, hogy a lecsomagolt termék teljesen baktériummentes, ez a módszer biztosítja a maximális higiéniát. A sterilizáció megelőzés, hasonlóan mint bármilyen baleseti biztosítás, általában nincs rá szükség, de a hiánya komoly problémákat okozhat.

Miért fontos a nehézfémek jelenlétének a csökkentése a csapvízben?

Amikor a víz áthalad a fém szállító csöveken, néhány nehézfém úgy mint ólom, réz, cink …stb beleoldódhat a vízbe. Széleskörű vizsgálatok, publikációk tárgyalják a nehézfémek toxikus hatását. Ezért biztosabb lecsökkenteni a minimumra ezeket a nemkívánatos összetevőket.

Miért klórozzák a csapvizet?

A klór és származékai (klorin) a gyakorta használt fertőtlenítőszer, amelyet a csapvízhez adagolnak a biztonság érdekében, mivel ez elpusztít bármely baktériumot vagy vírust, amely esetleg jelen lehet a vízben. Az aktív szén amelyet a szűrőben használunk, jelentősen csökkenti a klorint, amely a kellemetlen ízt, ill. állagot okozhatja.

Miért fontosak a minősítések , mint a HACCP, rengeteg mérés ,sterilizáció és használati utasítás?

A vizszűrő patron ipari termék, használva élelmiszer minősítésű anyagokat, ezeknek meg kell felelniük az összes vonatkozó elvárásoknak. A minősítések fontosak annak érdekében, hogy a termékek legálisan legyenek forgalmazva, ill. megfeleljenek a Európai standardoknak és követelményeknek.

Mi az a ioncserélő gyanta?

Az ioncserélő gyanta egy élemiszerminősítésű anyag amelyet a szűrőben használunk. A gyanta molekula és néhány ion vízben hatással van a változó keménységre amely a vízkövet okozza .

Miért tisztább és ízletesebb a BI-flux szűrővel szűrt csapvíz?

A Bi-flux a XXI. századi fejlesztésű vízszűrő. High-tech tervezésének köszönhetően, amelyet megannyi szabadalom véd, a szabályozott átfolyási sebesség által biztosítja a legkíválóbb és legjobb ízű vizet. (*a classic szűrővel történt összehasonlításban).

Csecsemőknek, kisgyerekeknek adható-e a szűrt víz?

Fogyaszthatják e csecsemők, illetve terhes nők a LAICA Bi-flux és Classic szűrőbetét által szűrt vizet?
Higiéniás okokból a szűrőpatron belsejében – a baktérium növekedés elkerülése érdekében – ezüst található, amelyből a víz szűrése során bizonyos mennyiségű ezüst kerülhet a szűrt/kezelt vízbe.
Ez a mennyiség az emberi fogyasztásra alkalmas határokon belül van a 98/83/EC európai rendelet, illetve a WHO álláspontja szerint.
Az egész EU területén a 98/83/EK európai rendelet van érvényben, amely szerint:
A fogyasztható víz ezüst tartalma nem haladhatja meg a 100 μg/liter mennyiséget. Ez a mennyiség az emberi fogyasztásra alkalmas határokon belül van az európai rendelet alapján.
Ezek alapján az EU országaiban sem csecsemők, sem várandósok számára nincs ellenjavallat, a maximum 100 μg/liter ezüsttartalom alatti víz esetében.
A vonatkozó EU-s szabályozásnál szigorúbb a magyar szabvány.
Ezek alapján a (fent megnevezett) LAICA szűrőbetétek által szűrt/kezelt vizet a 10 μg/l-nél nagyobb ezüsttartalma miatt nem javasolja közvetlen fogyasztásra terhes nőknek, illetve csecsemők és 3 év alatti kisgyermekek szánt élelmiszerek előállításához.
A LAICA szűrők által kezelt víz jellemzőn 20-30 μg/liter ezüstöt tartalmaz (ez függ a szűrőbetét élettartamától, minél többet szűrtek vele előzetesen annál kisebb az ezüst kioldódás).
Ezek alapján a fogyasztóknak kell eldönteniük, hogy szűrt vizet fogyasztanak-e.


Mi a különbség a Laica víztisztító kancsók között?

A szűrőrendszer kulcs eleme a szűrőbetét, ezért a szűrt víz minősége ettől függ. A víztisztító kancsók közötti különbség: szűrőbetét típusa (classic vagy bi-flux), méretben , formában, színben ill. a szűrő élettartam számláló típusában van.

Fontos hogy mekkora kapacitása/mérete van egy-egy víztisztító kancsónak?

Tulajdonképpen nem kulcsfontosságú, a kancsó méretének, mivel a felső tartály amibe a csapvíz kerül (a szűrés előtt) mindegyik kancsóban kb. 1 literes, nem javasolt egymást követően több szüretet egymásra tölteni, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy a frissen szűrt víz a legízletesebb.

Miért fontos, hogy a LAICA víztisztító kancsók minden típusa beférnek a hűtőajtóba?

1.)mert a szűrt víz élelmiszer és javasolt betartani - minden megbontott élelmiszerre (akár üdítők vagy palackozott vízre )- vonatkozó higiéniai előírást és szűrt vizet is a hűtőben kell tárolni. 
2.)- praktikusság, így foglalja a legkevesebb helyet a konyhában.

Milyen gyakran kell elemet cserélni az elektronikus szűrőélettartam számlálóban?

Az eddigi tapasztalatok alapján 3-4 évig működik a számláló, elemet nem lehet benne cserélni. Kompletten a fedőt kell cserélni. (pl. Stream Line, Top Line)
Abban az esetben, ha számláló kivehető (pl. Eden), csak a számlálót kell cserélni költsége 3-4 év elteltével várhatóan elhanyagolható: 1500-2000Ft

Ugyanakkor a tapasztalataink szerint elem vagy fedőcsere helyett sokan a  teljes kancsó cseréjét részesítik előnyben.

Tartalomhoz tartozó címkék: hír