Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Termékek Menü

Henna és indigó - hajfestés otthon

A hajat festő nőtársaim nevében bátran mondom: imába foglaljuk annak a nevét, aki felfedezte a henna por és az indigó por természetes hatását. A bolti hajfestékkel ellentétben ez a technika nem roncsolja a hajszerkezetet, és nem jut semmilyen méreganyag a szervezetünkbe.

Az adalékmentes henna por Indiából származik, 100%-ban a henna levelek őrölt pora. Önmagában használva égővörös színt ad hajfestéskor, ezért ha sötétebb színt szeretnél elérni, akkor indigó porral kell keverni. Ősz hajszálak és haj festése esetén először henna porral kell megszínezni a hajadat, majd utána jöhet az indigó por használata. Az indigó por használatával fekete színt kapsz festés után.

Fontos tudnivalók hennával való hajfestés előtt és után

Ha kémiai hajfestéket használtál eddig, tarts 3-6 hónap szünetet, mielőtt belevágsz a hennázásba. A hennával való hajfestés után szintén nem szabad kémiai festéket vagy hajszínezőt használni!


Hogyan használd otthon a henna port és az indigó port hajfestésre?

Ez volt az én mumusom: készülj fel rá, hogy egy jó kis délelőtti vagy délutáni program lesz, de az eredmény miatt megéri. Én a szombat délutánt választottam erre a megmérettetésre. Előkészítettem a hennázáshoz szükséges alapanyagokat és eszközöket, melyek a következők: 
•    henna por (vállig érő hajra 100 gramm elég)
•    cca. 50 fokos víz vagy lefőzött teavíz (ezek helyett citromlével is ki lehet keverni a henna port)
•    egy edény, amelyben összekeverem a henna port és a folyadékot (én egy műanyag edényt használtam)
•    ecset (lehet, hogy könnyebb lesz az ujjaiddal felvinni)
•    festőkesztyű
•    folpack (bebugyolálás)
(Bár nem próbáltam ki, de sokan esküsznek a zacskóba töltött masszára, amit a zacskó végén vágott lyukon keresztül adagolnak a hajtövekre. Mielőtt kikevered a henna port vagy az indigó port, érdemes ezt a lehetőséget is számításba venni)

Mielőtt festenél...

A művelet előtt érdemes hajat mosni, mert a henna és indigó hajfestés után tilos hajat mosni legalább egy hétig! Ellenkező esetben sajnos eredménytelen lesz a festés.

Hennázás

Hajmosás után keverd ki a henna port a folyadékkal. Ha a vizet használod, akkor 1-2 perc forralás után hagyd egy picit hűlni kb 40-50 fokosra, mielőtt kikevered a henna porral. Fontos a hőfok, mert 50 fok felett a henna por és az indigó por sem fejti ki a hatását. Kikeveréskor az állaga a tejfölére hasonlítson a leginkább, akkor lesz kiadós és jól kezelhető a hajadon. 
Miután kikeverted, kezdd el felvinni a hajadra – vigyázz, mert nem úgy tapad a hajadhoz, mint a bolti – ha kell, akkor használd az ecsetet. Én nem használtam, mert inkább hátráltatott, az ujjaimmal is szépen el tudtam oszlatni a hajamon. 
Miután felvittem a kikevert henna port, a folpack-kal körbetekertem, bedunsztoltam a fejemet és egy sapkát is húztam rá. Érdemes egy nem használatos törölközőt is a nyakadba tenni, mert a folpack alól is folyhat egy picit a massza. Ezután jön az a két óra, amikor hagyni kell a hennát hatni a hajadon – én ezalatt kisúroltam a kádat és a mosdót, mert szép vöröses színezetet kapott a nagy festegetés alatt. Ez nem biztos, hogy Nálad így lesz, de én nem figyeltem a rendre és fegyelemre a hajfestés alatt.
Két óra után leszedtem a folpackot és kiöblítettem a hajamat. Érdemes egy műanyag lavórba vizet ereszteni, majd felé hajolva beleöblíteni a hajad, mert a tusolófej öblítéstől csak összeáll a haj, így viszont szépen kiázik a massza a hajadból. Jóóól öblögesd ki, majd lélekben készülj fel az indigó használatára.

Indigózás

Az első lépés, hogy teríts egy törölközőt a válladra, és amíg kikevered az indigó port, addig azon pihenhet a nedves hajad.
Az indigó pornál ugyanazt az eljárást alkalmazd, amit a henna por kikeverésénél és felvitelénél, a mennyiségek is ugyanazok. Ugyanúgy a végén folpack a hajadra és két órát pihenteted a sapka alatt, majd kiáztatod az indigó masszát a vízben. 

Ha végeztél a festéssel...

A hajad NEM SZABAD megmosni legalább egy hétig, hogy az indigó alaposan kifejtse a hatását a hajszerkezetben. Ki lehet bírni, bár ha olyan vastagszálú a hajad, mint sok sorstársadé, akkor ez a türelem felér egy maratoni futás holtpontjával, de hidd el – a végeredmény érdekében garantáltan megéri!


Készen is vagy az otthoni hajfestés természetes, környezetbarát és egészségedre ártalmatlan verziójával. Ugye, hogy nem is volt vészes? ;)


Amit érdemes tudnod: ha nem szeretnéd ezt a macerát végigjárni, akkor webáruházunkban vásárolhatsz Khadi hajfestéket, amelyek szintén 100%-ban növényi összetevőkből állnak, pontos használati utasítással, festéshez használható kesztyűvel és zuhanysapkával.

Tartalomhoz tartozó címkék: receptek natúr kozmetikum