Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk.

 

 

A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. 

 

 

Adatkezelési tájékoztató

Termékeink

A hormonális egyensúlytalanság tünetei, kialakulása és a lehetséges megoldások

1 Előszó

Ennek a jegyzetnek a célja, hogy rávilágítson a hormonális egyensúlytalanság által kiváltott problémák egy részére. Mindezt közérthető módon, szakszavak minimális alkalmazásával.
Könnyű belátni, hogy a téma nagyon bonyolult és összefüggő, de a cél mégis az, hogy azok, akik szeretnének megoldásokat találni a problémáikra megértsék az elemi összefüggéseket. Egyúttal azt is, hogy milyen természetes eszközök állnak rendelkezésre a problémáik megoldásában.

2 Bevezetés

Nyugatias modernitásunkban a nők döntő többsége számos egészségügyi problémával küzd. Ezek a problémák bármely életkorban előfordulhatnak és látszólag függetlenek egymástól. Ilyen lehet például a koncentrációs zavar és a felborult menstruációs ciklus vagy az alacsony libidó és az elvékonyodó haj.
Sok esetben ezeknek a látszólag különböző problémáknak a gyökere igenis közös: a hormonháztartás egyensúlyának hiánya / egyensúlytalansága, főként a felborult ösztrogén – progeszteron egyensúly.

3 Miért borul fel a hormonegyensúly?

A kor előrehaladtával és a környezeti hatásoknak (táplálkozás, vegyszerek, fogamzásgátlók tartós fogyasztása, drasztikus tisztítószerek alkalmazása stb.) következtében a nők természetes hormonciklusa felborul és ebből adódóan a saját progeszteron termelés drasztikusan csökken.
Egyes szakirodalmi források szerint 35-től 50 éves korig a progeszteron termelés csökkenése 75% körüli, míg ugyanebben az életszakaszban az ösztrogénszint csak 35%-kal mérséklődik.
Ha viszont sok az ösztrogén (vagy kevés a progeszteron az ösztrogénhez viszonyítva), akkor a nők fokozottan érzékennyé válhatnak a legkülönfélébb megbetegedésekre.

3.1 Élelmiszerek

Az élelmiszerek, amelyeket fogyasztunk a növényi összetevők révén az esetek döntő többségében ösztrogén jellegű hatásokat fejthetnek ki. Ökölszabályként elmondható, hogy ha valaki pl. a Kárpát-medencében élő őshonos növényeket fogyasztja döntően, akkor ez kevésbé szól bele a hormonháztartásába (mert hozzá van szokva).
Ha viszont több, a világ más tájairól érkező növény is része jellemzően a táplálkozásának, akkor az már hatással lehet.
A szója például kifejezetten ösztrogén jellegű, ezért érdemes elkerülnie azoknak, akik ösztrogéndominanciában szenvednek. A témát illetően több kifejezetten erre kihegyezett szakácskönyv is az érdeklődők rendelkezésére áll.

3.2 Anyagok, amelyek ösztrogénként viselkednek (xenoösztrogének)

Számos vegyület, ami rendszerint előfordul a környezetünkben, a szervezetünkbe bekerülve agresszív módon ösztrogén típusú hormonként viselkedik. Ezeket hívjuk összefoglaló néven xenoösztrogéneknek.


A teljesség igénye nélkül ide sorolhatóak a:

 • műanyagok előállításakor használatos adalékanyagok (amelyek pl. hő hatására a vízbe beoldódnak a műanyagból),
 • egyes kozmetikai tartósítószerek,
 • bizonyos élelmiszer adalékok,
 • rovarírtók komponensei,
 • szintetikus fogamzásgátlók bomlástermékei, amelyek az ivóvízzel visszakerülnek a szervezetbe,
 • műköröm alapanyagok, hajfestéshez használt anyagok stb.

És a felsorolás még folytatható lenne. Könnyen belátható, hogy a civilizált világunk általános életformájának egyik „mellékhatása” az, hogy a lakosság döntő többsége ösztrongéndominanciában és az ebből származtatható problémáktól szenved.

3.3 Elhízás

Az ösztrogén túlsúlyának oka és következménye egyaránt lehet a kóros elhízás. A zsírsejtek ráadásul ösztrogént képesek megkötni, mely hatására egy ponton túl szinte önálló hormonszervként funkcionál a zsírréteg, aminek hatására egy ördögi kör keletkezik, hiszen a szervezet érzékeli az ösztrogént, de az nem a petefészkek által termelt saját ösztrogén, így ez meggátolja a peteérést és máris hiányossá válik a progeszteron, hisz nem lesz sárgatest.

3.4 Szintetikus hormon alapú fogamzásgátlók

Mindenféle szintetikus hormon alapú fogamzásgátló jellemzően szintetikus ösztrogént és ugyancsak szintetikus progesztint tartalmaz, ami megzavarja a szervezetünk természetes ösztrogén-progeszteron egyensúlyát.
Szintetikus fogamzásgátlók szedésével az ösztrogéndominanciát jelentősen növeljük a saját szervezetünkben, amit döntően akkor érzékelünk, amikor abbahagyjuk annak használatát (addig a progesztin elnyomja a negatív hatásokat).
Ráadásul a legmodernebb szennyvíztisztítási technológiák sem képesek molekuláris szinten megszűrni a szennyvizet, amiben a vizelettel távozott hormonális bomlástermékek megtalálhatóak. A megtisztított víz (legyen az akár fordított ozmózissal is szűrve) utána ivóvízkent a szervezetünkbe kerülhet, ezért a szintetikus hormonok bomlástermékei újra a szervezetünkbe juthatnak.

3.5 Stresszes életmód

Stresszhelyzetben a szervezet (mellékvese) többek között kortizol hormont állít elő, hogy megfelelően tudjuk a stresszt kezelni. Ha rendszeres, tartós illetve túl nagy intenzitású stressz (legyen ez negatív vagy pozitív stressz) éri a szervezetet, akkor a mellékvese a progeszteronból elsődlegesen kortizolt állít elő. Ezáltal tovább csökken a progeszteron koncentrációja és relatív mennyisége az amúgy is általában túlsúlyban lévő ösztrogénhez képest. Ez pedig tovább rontja a helyzetet.

4 Az ösztrogéndominancia és jellemző tünetei

Ösztrogéndominancia az az állapot, amikor az ösztrogén relatív aránya nagyobb, mint a progeszteroné (itt a xenoösztrogének és a szervezet által termelt ösztrogének mennyisége összeadódik). Az ideális állapot a ciklus 21. napján vett vérből: 200-szor annyi progeszteron legyen, mint ösztradiol.


Ez az állapot sokféle tünetet produkál. Nőknél jellemzően a következőket:

 • Hangulatingadozás, depresszió, ingerlékenység, düh, feledékenység, koncentrációs zavar, pánikrohamok.
 • Fájdalomérzés, akár a csontokban is.
 • Felborult ciklus, korán, vagy későn jön meg, erősebb, vagy gyengébb vérzés.
 • Alacsony energiaszint.
 • Súlygyarapodás. A zsír leginkább a csípő, has és combok környékén jelentkezik.
 • Alacsony libidó.
 • Rossz közérzet.
 • Fejfájás, migrén.
 • Csökkent pajzsmirigyműködés (alacsony testhőmérséklet, elvékonyodó haj).
 • Víz- és sóvisszatartás (ödéma), puffadás, illetve súlygyarapodás a folyadékvisszatartás következtében.
 • Gyengébb hólyag, stresszinkontinencia.
 • Véraláfutások jelentkezése.
 • Szorulás.
 • Szédülés.
 • Fibrómák (miómás daganatok).
 • Szívdobogás, mellkasi fájdalom.
 • Álmatlanság.
 • Kívánósság (főleg édesség).
 • Inzulinrezisztencia, gyenge vércukor kontroll, hipoglikémia (normálisnál alacsonyabb vércukorszint).
 • Véralvadás, gyengébb a vérerek tónusa, rugalmassága.
 • Mellek: periódikusan jelentkező érzékenység, érzékeny vagy fájdalmas, teltebb érzés, duzzadás, különösen a menstruáció előtti héten.
 • Endometriózis, vagy mellrák kockázat esélye nagyobb.
 • Kötőszöveti mellelváltozás. A mell szöveteiben létrejövő nem rákos csomók, elváltozások. Ezek kényelmetlenséget okoznak, változnak a ciklus hormonális változásainak következtében. Ez a betegség a nők 30-60%-át érintik.

5 Menopauza

A menopauza során leáll a petefészek működése, ezért a saját ösztrogén koncentrációja drámaian csökken a szervezetben. Mindemellett a szervezetben felhalmozódott xenoösztrogének lefoglalják a receptorokat, így a szervezet nem tudja a menopauza folyamatát kiegyensúlyozott formában levezényelni.
Fitoprogeszteron és fitoösztrogének bejuttatásával támogatható ez a folyamat, mivel a szervezet természetes működését lehet támogatni.

5.1 A menopauza jellemző tünetei

Jellemző ösztrogénhiányos tünetek (amikor a saját szervezetünk nem termel elég ösztrogént):

 • Változó kori hőhullámok.
 • Éjszakai intenzív izzadás.
 • Hüvelyszárazság.
 • Vizelet-visszatartásai problémák.
 • Fokozott libidócsökkenés

A klasszikus orvoslás jellemzően szintetikus ösztrogént szokott terápiakent ajánlani, amivel könnyű újra előidézni az ösztrogéndominanciát. Ezért javasolt a progeszteronnal ellensúlyozni.

6 Lehetséges természetes megoldások a hormonális problémákra

Fontos tudni, hogy a következő megoldások nagyon sokat tudnak segíteni, és gyakorlatilag a lakosság 95% érintett a dologban. Többek között azért, mert a xenoösztrogének folyamatosan jelen vannak a környezetünkben és bekerülnek a szervezetünkbe, illetve elég kevesen élünk stresszmentes életet.
Bizonyos akutt esetekben viszont elképzelhetően a következő megoldások nem elegendőek, és érdemes kiegészíteni más termékekkel a kezelést. Pl. Jelentős pajzsmirigy alulműködés esetén extra jód, cink és szelén bevitellel.
Hétköznapi nyelven fogalmazva a cél, hogy a xenoösztrogénektől megtisztítsuk a szervezetünket ugyanakkor növeljük a progeszteron mennyiséget. Ezt a célt szolgálják a növényi ösztrogének és a növényi progeszteron.
Az alkalmazásuknál figyelembe kell venni a szervezet természetes ciklikusságát. A megfelelő támogatásához érdemes megérteni tehát az ösztrogén és a progeszteron koncentrációinak változásait a női ciklus idejének függvényében (1. ábra).
A ciklus első felében az ösztrogén van túlsúlyban a progeszteronhoz képest (1.ábra – piros görbe), míg a ciklus második felében a progeszteron relatív mennyisége nő az ösztrogénéhez képest(1. ábra – kék görbe).


1. ábra Az ösztrogén és a progeszteron koncentrációjának változása
a női menstruációs ciklus során és a folyamatok hatékony támogatása gyógynövényekkel.

7 Hatóanyagok bejuttatásának formái

A hormonális egyensúlytalanság problémakörének megoldására, a természetes lehetőségekre fókuszálva jellemzően étrend-kiegészitőket és / vagy krémet ajánlanak a szakemberek.
Étrend-kiegészitők előnye, hogy nagy koncentrációk is használhatók, hátrányuk víszont, hogy sokszor a szabályozás a gyógyszeripar érdekeit egyoldalúan szolgálja. Nem lehet pl. a szükséges mennyiséget beletenni a termékbe.
Pl. A barátcserje Magyarországon étrend-kiegészítőkben tiltott. Jól jellemzi a helyzetet az is, hogy a kamilla virágzatról nem lehet állítani semmit, 2008 óta nem derült ki, hogy a kamilla jó-e valamire? Persze mindenki tisztában van vele, hogy a napi gyógyászatban gyulladáscsökkentő hatása miatt széleskörben alkalmazott.
Másik megoldást a krémek jelentik. Ezek előnye, hogy sokkal jobb a hasznosulásuk (átlagosan 600%-kal), mint az étrend-kiegészítőké. Ehhez az is szükséges, hatékony legyen a krémalap (krémalapnak a hatóanyagokat nem tartalmazó krémet nevezzük, amelynek célja, hogy bejuttassa a hatóanyagokat a szervezetbe).
Itt most nem nyitunk vitát arról, hogy ez szintetikus vagy természetes kell legyen. Szerintünk természetes:)

8 A használatról

A növényi ösztrogéneket (ciklusbarát étrend-kiegészítő) a ciklus elején, a növényi progeszteront (ciklusbarát krém) a ciklus második felében kell alkalmazni (1. ábra).
Ettől speciális esetekben el kell térni, de ennek meghatározása szakember dolga. A speciális esetekre ebben a jegyzetben nem térünk ki.

8.1 Fitoösztrogének (növényi ösztrogének)

A fitoösztrogének, növényi ösztrogének, amelyek elsődleges szerepük, hogy a felhalmozódott xenoösztrogéneket és a zsírszövetben tárolt ösztrogének kiürülését támogassák, illetve felgyorsítsák.
A növényi ösztrogének ugyanúgy rákapcsolódnak az ösztrogén receptorokra, de nem stimulálják túl azokat. Tehát a xenoösztrogének versenytársaiként lépnek fel, ezáltal csökkentik a szervezetre nehezedő terhelést.

8.1.1 Növényi ösztrogének használata termékeny időszakban

Általában a fitoösztrogének alkalmazását célszerű a menstruációs ciklus első felében megtenni (az 1-13 napig, ha szabályos 28 napos ciklust nézünk), amikor természetszerűleg is az ösztrogének koncentrációja jelentősen nagyobb, mint a progeszteroné (1. ábra).
Extrém esetben nyilván szakember segítségét kell kérni.

8.1.2 Növényi ösztrogének használata a menopauza után

Amennyiben valaki túl van a menopauzán úgy általában 3 hétig javasolják a használatát, majd egy hét kihagyást szoktak javasolni. Pl. 1-3 hétig szedi, utána a 4. héten kihagyja.

8.2 Fitoprogeszteron (növenyi progeszteron)

A növényekből kivont progeszteron alatt elsősorban a mexikói vad jam gyökeret szokás érteni. A kivonat olyan elővegyületeket tartalmaz, amelyekből a progeszteron hormont állit elő a szervezet. Így áll helyre az egyensúly, illetve a progeszteron fontos szerepköre (a progeszteron főleg a minőségi jellemzőkért felelős, míg az ösztrogén a mennyiségi jellemzőkért).

8.2.1 Növényi progeszteron használata termékeny időszakban

A növényi progeszteron alkalmazását a menstruációs ciklus második felében kell megkezdeni, mivel természetszerűleg is akkor jelentős a progeszteron koncentrációja a női szervezetben/szervezetünkben. Egy ideális 28 napos ciklus esetén a 14. napon kell tehát elkezdeni és a 26.napon kell abbahagyni (legrosszabb esetben a menstruáció első napján).
Egyedi komplikációk esetén nyilván szakember segítségét kell kérni.

8.2.2 Növényi progeszteron használata a menopauza után

Amennyiben valaki túl van a menopauzán úgy általában 3 hétig javasolják a használatát, majd egy hét kihagyást szoktak javasolni. Pl. 1-3 hétig keni a ciklusbarát krémet, utána a 4. héten nem használja. Majd újból elölről.

9 Fontos tudnivaló

A természetes gyógymódok velejárója időnként, hogy a kellemetlen tünetek átmenetileg felerősödnek. A tünetek felerősödése tehát azt jelenti, hogy a szervezet pozitivan reagál a hatóanyagokra.
Ez a felhasználók kis százalékánál fordul elő, ezért érdemes tudni róla. A szakirodalom „reverz”- nek hívja ezt a folyamatot.

Dr. Bíró Szabolcs / Wise Tree Naturals

Tetszett a cikk? Iratkozz fel hírlevelünkre és értesítünk a következőről!

* ne hagyd üresen a csillaggal jelölt mezőket
 

Feliratkozásoddal elfogadod Adatkezelési Tájékoztatónkat.
Adatvédelmi azonosítónk: NAIH-77051/2014.

 

 

10 Felhasznált irodalom

Ezen rövid összeállítás során az alábbi lektorált (peer reviewed) szakirodalmi forrásokat használtuk fel:
[Anon 2001] - Anon: One on one. Does natural progesterone cream work for menopausal symptoms?,
Mayo Clin Womens Healthsource. 2001 Apr;5(4):8.
[Benie 2003] - Benie T, Thieulant M. L.: Interaction of some traditional plant extracts with uterine
oestrogen or progestin receptors, Phytother Res. 2003 Aug;17(7):756-60.
[Branca 2003] - Branca F.: Dietary phyto-oestrogens and bone health, Proc Nutr Soc. 2003
Nov;62(4):877-87.
[Dalmau 20114] - Dalmau E, Armengol-Alonso A, Muñoz M, Seguí-Palmer M.Á.: Current status of
hormone therapy in patients with hormone receptor positive (HR+) advanced breast cancer, Breast. 2014
Dec;23(6):710-20.
[Engel 2012] - Engel N, Lisec J, Piechulla B, Nebe B.: Metabolic profiling reveals sphingosine-1-
phosphate kinase 2 and lyase as key targets of (phyto-) estrogen action in the breast cancer cell line
MCF-7 and not in MCF-12A, PLoS One. 2012;7(10).
[Grebe 2016] - Grebe N. M., Emery Thompson M, Gangestad S. W.: Hormonal predictors of women's
extra-pair vs. in-pair sexual attraction in natural cycles: Implications for extended sexuality, Horm Behav.
2016 Feb;78:211-9.
[Hilton 2010] - Hilton HN, Kalyuga M, et al.: The antiproliferative effects of progestins in T47D breast
cancer cells are tempered by progestin induction of the ETS transcription factor Elf5, Mol Endocrinol.
2010;24(7): 1380-1392.
[Holtorf 2009] - Kent Holtorf: Bio-identical vs synthetic hormones, Postgraduate Medicine, Volume 121,
issue 1, January 2009, issn - 0032-5481.
[Kamel 2013] - Kamel H. H.: Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic
ovarian syndrome, Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2013 May;168(1):60-3.
[Kubista 1990] - Kubista E.: Diagnosis and therapy of fibrocystic breast disease. Zentralbl Gynakol.
1990;112(17):1091–1096.
[Lasiuk 2007] - Lasiuk, G.C. and Hegadoren, K.M.: The Effects of Estradiol on Central Serotonergic
Systems and Its Relationship to Mood in Women Biological Research for Nursing (2007), 9 (2): 147-160.
[Lee 1996] - Lee J.R., Hopkins V.: What Your Doctor May Not Tell You About Menopause: The
Breakthrough Book on Natural Progesterone. New York: Warner Books, 1996.
[Lee 2006] - Lee, J. R.: Hormone Balance Made Simple, 2006.
[Limer 2004] - Limer JL, Speirs V.: Phyto-oestrogens and breast cancer chemoprevention, Breast Cancer
Res. 2004;6(3):119-27.
[Miodini 1999] - Miodini P, Fioravanti L, Di Fronzo G, Cappelletti V.: The two phyto-oestrogens genistein
and quercetin exert different effects on oestrogen receptor function, Br J Cancer. 1999 Jun;80(8):1150-5.
[Mueck 2004] - Mueck AO, Seeger H.: Hormone therapy after endometrial cancer, Arzneimittelforschung.
2004;54(1):1-8.
[Sitruk-Ware 1990] - Sitruk-Ware R.: Estrogen therapy during menopause. Practical treatment
recommendations, Drugs. 1990 Feb;39(2):203-17. Review.
[Stanosz 2014] - Stanosz S, von Mach-Szczypiński J, Sieja K, Kociuszkiewicz J.: Micronized estradiol
and progesterone therapy in primary, preinvasive endometrial cancer (1A/G1) in young women with
polycystic ovarian syndrome, J Clin Endocrinol Metab. 2014 Dec;99(12):E2472-6.
[Vashisht 2005-I] - Vashisht A, Wadsworth F, Carey A, et al.: A study to look at hormonal absorption of
progesterone cream used in conjunction with transdermal estrogen, Gynecol Endocrinol, 2005
Aug;21(2):101-5.
[Vashisht 2005-II] - Vashisht A, Wadsworth F, Carey A, et al.: Bleeding profiles and effects on the
endometrium for women using a novel combination of transdermal oestradiol and natural progesterone
cream as part of a continuous combined hormone replacement regime, BJOG. 2005 Oct;112(10):1402-6.
[Wegerer 2014] - Wegerer M, Kerschbaum H, Blechert J, Wilhelm F. H.: Low levels of estradiol are
associated with elevated conditioned responding during fear extinction and with intrusive memories in
daily life, Neurobiol Learn Mem. 2014 Dec; 116:145-54.

Tartalomhoz tartozó címkék: hormonok