Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Termékek Menü

Se Vele Se Néküle...de inkább nélküle

Rémsztorik helyett most a tények beszélnek és  Neked is megmutatjuk az SLS és SLES árnyékos oldalát,  elmondjuk milyen megfizethető alternatívát válassz akár készterméket keresel akár saját készítésű mosószereket, kozmetikumokat használsz

Alapinformációk az SLS és társairól

A technikai Sodium Lauryl Sulphate és Sodium Laureth Sulphate (igen, a technikai, azaz ipari) anionos tenzidek, kifejezetten olcsó, erősen zsírtalanító, így tisztító, irritatív anyagok - ezt használják irritatív anyagként,amikor bőrteszteket végeznek.
A környezetünkben egész jól lebomlik, de gyártása során szennyeződhet dioxánnal, illetve, mint említettük, irritálja a szemet, az orrot. 
Kozmetikumba elvileg (!) gyógyszerkönyvi, azaz tisztított formája kerül, de mivel annak jelenlegi piaci ára közelíti a cukortenzidekét, ezért nem valószínű, hogy mosószerbe teszi egy gyártó is. És itt máris rákanyarodtunk a kozmetikumra. A kézmosó szappan kozmetikum? Az ipari kéztisztító folyadék  kozmetikum? Bizony az! Hibát és szabálysértést követ el az a gyártó, aki nem kozmetikumokra vonatkozó pontossággal és marketing szöveggel látja el a kozmetikumot. Az EUs kozmetikai rendelet a fogyasztót védi!


Az SLS az alábbi bizonyított problémákat idézte, és idézi is elő kozmetikumban:

- hajszálak töredezése
- festett haj drasztikus fakulása
- bőrirritáció, viszketés, bőrpír és duzzanat
- a túlzott zsírtalanításból fakadó egyéb bőrprobléma

Mosószerben a szennyezés, a túlzott mosóerő és túladagolás veszélye miatt nincs helye, ráadásul kézi mosásánál a szenzibilizáló hatás fennáll, nem megfelelő öblítésnél szintén. Iszonyatos habot képez, mely a vízi élővilágnak sem esik jól.

Okoz-e rákot vagy mutagenitást?

Erre nincs hivatalos igazolás, de az biztos, hogy az SLS összefüggésbe hozható nőknél a hormoningadozással.

Van valami az SLS-en túl?

Vannak egész jó próbálkozások, hogy költséghatékony samponok szülessenek, ahol is, az SLS mellé Betaint vagy cukortenzidet tesznek; ma már a cukortenzidek sokkal fenntarthatóbbak és megfizethetőek. A "zöld" samponok bár fajlagosan drágábbnak tűnnek, kevesebbet használunk belőlük, jobban értékeljük és ezért bőrünk és környezetünk is hálás. 

Ráadásul magunk is elkészíthetjük őket:)

És most lássuk az alternatívákat!

Mosószerekben modern és hatékony tenzidek az alábbiak:

- Alkilszulfonátok, melyek jobban lebomlanak és kis mennyiségben is sokkal jobban tisztítanak és fehérítenek
- Mosódió kivonata: meglepően jól tisztít, sajnos nem fehérít.
- Hagyományos szappan: ez is egy anionos tenzid, vízkő képződhet használatakor, ezért mosógépben kell hozzá egy ecetes öblítés. Egyébiránt megfelelő a mosóhatása.


Kozmetikumokban pedig :

- Cukortenzidek, azaz coco,-luryl,-decyl egyéb glükozidok
- Szappanok (erősen lúgos, ezért inkább zsíros bőrre javasolt)

Tartalomhoz tartozó címkék: környezetbarát háztartás