Oldalunkon a  felhasználói élmény fokozásának érdekében cookie-kat (sütiket) alkalmazunk. A honlapunk használatával tájékoztatásunkat tudomásul veszed. Adatkezelési tájékoztató
Termékek Menü

Mit érdemes tudni a mikroszálról?

A mikroszálat Japánban találták fel, később elterjedt a takarítás területén is. A mikroszál egy olyan szabad szemmel nem látható vastagságú szál, melynek vastagságát denier-ben (rövidítve: den) mérik, hasonlóan a női nylonharisnyához. A legvékonyabb nylonharisnya szálvastagsága 15 den, míg a csodatörlő mikroszálainak vastagsága 0,1 - 0,6 den. Minden egyes szál 100-120-szor vékonyabb az emberi hajnál, így pl.1 gramm súlyú anyagból 10 km hosszú szál készíthető .

A mikroszálas kendőkben millió ék alakú keresztmetszet van, melyek eltávolítják és csapdába ejtik a szennyeződéseket.

A mikroszálas törlőkről

A mikroszálakból különböző eljárással készítenek törlőkendőket. A gyártás során a szálakon hornyok és ékek keletkeznek, így lényegesen megnő a felületük. Az egyenetlen felületnek és a finom szálaknak köszönhetően a mikroszálak sokkal alaposabban eltávolítják a szennyeződést a különböző felületekről, mint a hagyományos szálak.

A kendők gyártása során a mikroszálak felülete akkora lesz, hogy egy törlő a saját súlyához viszonyítva 6-7-szer több szennyeződést képes befogadni!

A préselt törlőkendők (pl.vixi portörlő, optikai kendő) mikroszálait kötőanyaggal és meleg hengerléses technikával, vagy kötőanyag segítsége nélkül, erős vízsugárral erősítik egymáshoz. A leírt technika előnye, hogy ezzel a módszerrel a lehető legvékonyabb mikroszál felhasználásával készíthető a textília. A préselt törlőkendők további előnye, hogy könnyen vághatóak, végeiknél nem bomlanak, így nem szükséges eldolgozni. Hátrányuk azonban, hogy sérülékenyebbek, mivel szálaik nem kapaszkodnak olyan erősen egymáshoz, mint a kötött társaiké.

A kötött vagy szövött törlőkendők (pl. a Vixi ablaktisztító kendők, konyharuhák, dörzsi kendők) a leggyakrabban használt törlők. Előnyük, hogy a szövés által lazára hagyott szálak az egyenetlen felületeket is optimálisan tisztítják; továbbá a szövött textil tartós, hosszú élettartamú.

A mikroszálak működése

A törlő mozdulatok megtörik a szálak éleit, így távolítja el és szívja magába a kendő a szennyeződéseket, a felület karcolása nélkül. A kapilláris erő aktiválja, ezáltal bezárja a letörölt szennyeződéseket a kendőbe. A szennyeződések mélyen a kendőben maradnak, így folyamatosan takaríthatsz anélkül, hogy a már felszívott kosz újra az éppen tisztított felületre kerüljön. Így időt és fáradtságot is megtakaríthat a mikroszálas kendőkkel, szivacsokkal, felmosókkal.

A kendőket meleg vízben kiöblítve szabadíthatod meg a bezárt szennyeződésektől. A tisztított felület olyan tiszta lesz, hogy később a kosz nehezebben marad meg rajta. 
Nedvesen használva a törlő magába szívja és megtartja a szennyeződéseket. A mikroszál nedves állapotban egy nagyon vékony vízréteget hagy maga után, amely igen hamar elpárolog, s a felület szinte cseppmentesen szárad. Fontos, hogy a vizet mindig jól csavarjuk ki a törlőből!

Használható konyhai berendezések és mosogatók, fürdőszobai felszerelések és kádak, ablakok és tükrök, ajtók és korlátok, játékok és asztalok, műanyag és fa székek, sőt még a ruhán frissen keletkezett foltok tisztításához is.

HASZNÁLATUK:

 • Minden területen és felületen alkalmazható törlőkendőt beszerezhetsz mikroszálból.
 • Tisztít, políroz, port töröl és szárít. Egy kendővel akár minden feladatot hatékonyan végez.
 • Kivételes nedvszívó képesség. Saját súlyához képest 7-szeres mennyiségű folyadékot, koszt szív magába.
 • A hagyományos kendőkhöz képest 1/3 idő alatt szárad.
 • Nedvesen és szárazon is használható.
 • Környezetbarát, mert csupán víz használatával, tisztítószer nélkül távolítja el még a mikroszkopikus baktériumokat is. Jelentősen csökken a papírtörlő használata.
 • Hypoallergén, így nem okoz gondot a takarítás az asztmában, allergiában szenvedőknek sem.
 • Nem karcol, nem hagy nyomot, magába szívja és bezárja a zsíros, olajos szennyeződéseket, port...
 • A puha, bársonyos tapintás és a szuper hatékony tulajdonságok a hosszú használat során alig kopnak, közben nem szakad, nem bolyhosodik, nem szöszöl.
 • Mérettartó, és a mikroszál kivételes tulajdonságait 4-500 mosás után is megőrzi.
 • Normál használat mellett 2 éven keresztül használható bel- és kültéren, autóban...
 • Könnyű súly, egy pamutkendőnél 40 %-kal könnyebb.

Néhány tanács a mikroszálas törlők használatához

 • Ha mikroszálas törlővel takarítasz, ne használj tisztítószert!
 • Lehetőleg kevés vizet használj. Minél vizesebb a törlő, annál kevesebb piszkot tud felvenni, megtartani. Nedvesítés után a törlőt jól csavard ki.
 • Tisztításkor ne nyomd túl erősen a törlőt a felülethez, mert akkor a mikroszálak nem képesek teljes hatékonysággal „dolgozni”.
 • Használat után mosd ki a törlőt mosószappannal, jól öblítsd és csavard ki, majd akaszd ki száradni. Elegendő, ha csak többszöri használat ill. nagyfokú elszennyeződés esetén mosod ki mosógéppel. Szárítógépet csak alacsony hőfokon (max. 50 C°) használj! A mikroszálas termékeket nem lehet együtt mosni, más pamut termékekkel, csak mosózsák használatával, mert a vízben lévő szöszöket magukhoz vonzzák.
 • Mosáskor ne használj öblítőt, fehérítőt, mert összetapasztják a mikroszálakat és ezáltal elveszítik hatékonyságukat.
 • A mikroszálas törölközők az első 4-5 mosásnál a szálak közül a lerakódott festékanyagot kiengedik, nem a színükből veszítenek!

A törlő csak akkor fejti ki teljes hatását, ha már eltávolítottad vele az összes tisztítószer-maradványt a felületről (különösen kőburkolat, ablaküveg esetén).

VIXI termékekeinket itt találod>>>

 

Tartalomhoz tartozó címkék: környezetbarát háztartás